Frossa

I flera månader har jag försökt leva så sunt jag kunnat, med frukt och grönsaker, vetegräs och nyttiga frön och korn. Jag har köpt en stor burk stevia att söta med och agavesirap. Jag dricker de näringsdrycker som min dietist skriver ut. Ändå tappat jag vikt. Så i några dagar nu har jag ätit allt jag har velat. Chips, pizza, bakverk och smågodis. Det har varit en skön vecka. Men från och med söndag är det skärpning igen i fyra veckor. Sedan får vi se om jag behöver äta upp mig lite igen. Jag vet ju att socker är det sämsta jag kan ge min kropp. Men undernäring och viktnedgång är ju inte heller bra. Man kan dö av det med.
Grönt thé och vetegräs och d-vitaminer intas dock fortfarande varje dag.

När människor dör

Ibland får jag väldigt dåligt samvete, därför att jag känner någon form av lugn och tillfredsställelse när yngre människor dör. Det kan vara i trafikolyckor, sjukdom, attentat eller rent mord. Men bara om människorna är under femtio eller så.
Varför? Tydligen är det ganska vanligt bland dödligt sjuka. Det blir som en sorts bekräftelse på att döden är någonting naturligt och oundvikligt. Män och kvinnor i min egen åldrar dör varje dag. Och jag vill läsa om det. Jag är inte ensam. Inte bara mitt barn kommer att få klara sig utan mamma. Inte bara M kommer få klara av att vara ensam förälder.
Det är klart att det inte hjälper hela vägen. Men ibland ger det en falsk känsla av ro i kroppen.

Min andra blogg

Jag kom på idag att jag ju har en till blogg, som varit vilande väldigt länge. Där lägger jag upp mina målningar om någon är intresserad.
jessickamalar.blogg.se

Motiven är helt klart helt andra nu än för något år sedan. Men det är skrämmande hur mycket död jag målade då. Som om jag visste...
Nu vill jag måla livet!


Så jag väntade....

...och väntade. På att C-H skulle ringa och tala om vad man kommit fram till. Och så väntade jag lite till. Inget samtal. Jag fick mina cellgifter följande dag och dagen efter det. Innan jag gick upp för behandlingen skulle jag bara hämta ut medicinerna som han skulle skriva ut på måndag eftermiddag. Jag hade nämligen helt slut på morfin. Men i kassan på apoteket fick jag veta att det inte fanns något recept på varken morfin eller lugnande. Jag var inte förvånad.
Medan jag fick cytostatikan frågade jag sköterskan om jag skulle ta de benmärgsstimulerande sprutorna eller inte, eftersom C-H inte varit helt klar på den punkten. Hon kollade datorn, men där fanns inget skrivet. Inte heller nu var jag förvånad.
   Det blev jag däremot när C-H en stund senare stormade in i behandlingsrummet och räckte mig sjukskrivningspappret och en lista på medicinerna han nu skrivit ut. Så klart passade jag på att fråga honom om jag skulle ta prover efter tre dagar som förut. Det trodde han, Jag påpekade att det inte fanns någon remiss för provtagning och sedan stressade han vidare.
 
En vecka senare hade jag fortfarande inte fått något telefonsamtal om huruvida man beviljat min begäran om ablation eller inte. Så efter påtryckningar för min mamma ringde jag min kontaktsköterska för att få reda på status. Jag förklarade för sköterskan hur otroligt missnöjd jag är med C-H och att jag inte känner något som helst förtroende för honom och aldrig vill träffa honom igen. Så den 16 sep får jag ytterligare en ny läkare. Men det känns i alla fall bättre.
Min sköterska, Greta, var väldigt tillmötesgående och blev mycket upprörd över det jag berättade. "Så här får det inte gå till" sa hon och lovade att se till att C-H ringde upp mig när det stod klart för oss båda att han inte gjort hälften av vad han lovat. Det kändes väldigt skönt. Jag har kanske missbedömt Greta lite. Hon lovade också att dra Carl-Henrik i öronen.
 
Och två dagar senare fick jag ett samtal från C-H som förklrade att han nu talat med sin chef men att de tyvärr inte kan remittera mig till Uppsala Cancer Clinic.  Jag blev stum för några sekunder. Inte förvånad, men stum. Det var ju inte det jag hade bett om! Jag hade bett om att få komma till akademiska sjukhuset i Uppsala för en ablation.
   - Ja, den del av de här besluten är ju också politiska, tillade han. 
   Jag orkade inte ens diskutera. Jag tänkte bara att jag släpper det här och tar det med någon annan. Och sedan dess är C-H förhoppniingsvis ute ur min behandling.
Jag har bett både Greta och min behandlingssköterska Marie, som också är väldigt bra, att aldrig mer behöva träffa honom. Och det var jag tydligen inte ensam om visade det sig. Istället blir jag bokad till en läkare som heter Marcus och, som när jag träffade honom, ingav ett stort förtroende. Jag har bara haft ett möte med honom, och det var väldigt stressigt. Men jag tror att jag äntligen har hittat en läkare som jag kommer att gilla och kommer kunna ha en dialog med. Han fixade till exempel en remiss för second opinion till Uppsala samma dag som jag bad honom om det! Det som C-H inte lyckats med på 1,5 vecka.
 
Dock har jag inte hört något från Uppsala än. Men jag väntar... Börjar vänja mig vid det.
 

Skitdag

Idag är ingen rolig dag. Jag har varit mentalt svag hela dagen, precis som M var igår. Det är jobbigt när det händer saker i kroppen - bråck i ljumsken och svullnande kroppsdelar. Det påminner om att man är sjuk.
Jag lyckades i alla fall träna lite med mina handlar idag och meditera lite på försök en stund.
Men sedan satte jag mig för att fylla i papper - om försäkringar och sjukskrivning och sådant. Och så skulle man skriva hur länge man sökte nedsättning av återbetalning pga nedsatt inkomst hos till exempel CSN. Det är ju som att fylla i hur länge jag tror att jag lever. Jag fyllde i ett år framåt medan tårar strömmade. 
  - Vi tar ett år i taget, sa M, och hoppas på att du får göra det här tio gånger i alla fall.
 

Läkarna

På måndagen i förra veckan hade jag läkarbesök på SÖS. Jag var från början lite osäker på om jag skulle få träffa Mia, eller kanske en ung läkare som jag har haft kontakt med några gånger - Shabane. Henne gillar jag. Hon känns engagerad. Jag var också osäker på vem som skulle vara bäst att framföra min önskemål till. Shabane som känns som om hon gör allt för att hjälpa mig, eller Mia som har lite mer att säga till om, förmodligen.
   Det jag ville diskutera är det faktum att jag har vänt mig till Uppsala Cancer Clinic, där de säger att de kan tänka sig att operera mig men det förutsätter att jag kan fixa mina levermetastaser först. Och han kan inte lova att operationen förlänger mitt liv. I värsta fall lever jag kortare. Så jag har inte helt beslutat mig för att jag vill opereras. Det lutar dittåt, men säker är jag inte. Dock måste jag bli det snart och det stressar mig något helt enormt. Och stress är bland det värsta man kan utsätta sig för om man försöker hålla en cancer i schack. Stressen sänker immunförsvaret så att det inte orkar bekämpa tumörer. Så länge förbereder jag mig för en operation i alla fall. Det gör jag genom att skärpa till mina promenadrutiner och börjar kämpa för att få till en ablation av min lever. Och det var det jag ville diskutera med läkaren igår. Så den besvikelsen jag kände när en helt främmande läkare ropade upp mig i väntrummet hos onkologen var stor. Han var ung och gav ett osäkert och förvirrat uttryck redan där.
    - Ja, du har nog träffat en del läkare vid det här laget, var det första han sa till mig när vi satte oss i mottagningsrummet.
   - Lite för många, svarade jag.
   Och så började han fråga ut mig. Hur mår jag? Jag berättar att jag känner mig ok men att jag är trött. Jag säger också att jag har mindre ont än tidigare, att smärtan liksom har lagt sig. Och så säger jag att mitt största problem nog är en knöl vid vänster höftben/ljumske som är stor som ett ägg och som min mamma tror är ett bråck. Där gör det ont. Han frågar om jag kan trycka in det. Jag säger ja. Han frågar om han skulle kunna känna knölen. Jag säger att det går om jag står upp. Men han vill inte känna blir jag medveten om efter att ha stått framför honom ett tag och han inte har gjort en ansats till att känna. Istället frågar han om man kan se den. Det kan man. Jag får dra ner byxor och trosor och visa och fortfarande tänker han inte känna utan är nöjd så och säger att det nog är rätt så, att det är ett bråck och förklarar hur otroligt ont det kan komma att göra om det blir inklämt och att jag då måste åka in akut. Och därmed är det avklarat. Sedan tar han ett blodtryck. Det är lägre än på länge. Kanske höjs det när jag är väldigt vätskefylld, tänker jag, men säger inget. 
Han frågar hur det är annars. Orkar jag gå till affären?
Jag svarar att jag lever.
Men vad gör jag om dagarna?
Sover, målar, promenerar...
   - Ok, men då går du upp och tar prover nu då, försökte han avsluta besöket efter tio minuter och jag kände lite panik. Jag hade ju en lång lista med saker som jag MÅSTE få ta upp nu. Jag kunde helt enkelt inte gå innan jag har fått diskutera dem.
   - Jag har en massa saker jag behöver av dig, sa jag därför och plockade upp mitt lilla block ur väskan. Det ligger inte riktigt för mig att ha en aggressiv inställning när jag pratar med människor jag är beroende av, men han kändes så jävla arrogant och nonchalerande av min person att det bara blev så. Jag hörde min ton hårdna och bli krävande och nästan överlägsen - ganska mycket sådan som jag kan minnas att jag lät under de fackliga förhandlingarna jag suttit i eller vid de tillfällen då jag hamnat i jobbkonflikter.
   - Först behöver jag en ny sjukskrivning, började jag. Och så behöver jag lite mediciner. Jag vill ha OxyNorm (morfin).
   - Är det ok om jag skriver det först i eftermiddag, undrade han.
   - Det går bra, svarade jag. Jag behöver också någon form av lugnande. Det är tre läkare som sagt att de ska skriva ut det men jag har inte fått något recept än. Och det känns så onödigt att ta morfin om det bara är sinnet som behöver det, nu när jag inte har ont längre.
   Han undrade då vad jag ville ha. Han föreslog Stesolid eller Oxascand och kanske Atarax som egentligen inte är ett lugnande medel utan något som används vid allergi men som dämpar oro och gör att man blir väldigt trött. Jag frågade om det var någon skillnad på hur beroendeframkallande de är. (Bara för att man är sjuk vill man ju inte bli beroende av någonting. Jag vill inte känna mig "knarkig"). Då skrattade han och tyckte att det nog inte spelade så stor roll. Och i den stunden kändes det som om han sa till mig att vi vet ju båda hur det kommer att sluta för dig och vad spelar det då för roll om du är pillerberoende den sista tiden. Precis så. På hans ton och hans min och hans svar. Jag blev irriterad. Och läkaren, han gjorde det enkelt för sig och skrev ut alla tre preparaten och tyckte att jag ju kunde exprerimentera hemma lite och se vilka jag tycker passar bäst. (Jag har hittills, på en vecka, tagit 1 tablett). Det kändes redan då jäkligt märkligt, att skriva ut benso-preparat hur som helst även om det är till någon utan särskilt lång framtid. Jag vill ju inte riskera att vara nerdrogad den sista tiden av mitt liv - då tar jag hellre ångest och oro. Så jag tycker min fråga var mycket välmotiverad.
   Jag frågade vidare om jag inte kunde bli satt på Trombyl istället för Fragmin.
   - Nej, det går inte, svarade C-H och skrattade. 
   Han förklarade inte varför.
   - Ska jag ta benmärgsstimulerande sprutor också efter nästa cytostatikaomgång, undrade jag vidare.
   - Det vet jag inte. Jo, det kanske är bra. Tror jag nog.
   - Den här operationen som man skickat en remiss om, för att leda bort bukvätskan, hur ser det ut med den?
   - Det måste jag läsa.
   Han tittade kort på dataskärmen.
   - Den remissen är inte behandlad än.
   - Det gör inget, sa jag snabbt. Jag är inte så intresserad av den ändå.
   Jag minns inte exakt vad C-H då sa, men det framgick att han inte heller tyckte att jag skulle genomföra den. Sådana görs nästan aldrig, sa han, som motivering. Så en av mina doktorer rekommenderar den och den andra avråder från den, konstaterade jag. Tur att jag vet vad jag vill i det fallet i alla fall. 
   - Sedan är det så att jag har vänt mig till Uppsala Cancer Clinic, fortsatte jag. Och han säger att han kan operara mig, vilket ni ju inte vill göra.
   - Det stämmer, sa C-H och jag hör hans röst stelna till.
   - Men, sa jag, han vill att jag rensar upp i min lever först så att metastaserna inte är så många vid operationen. Så vad jag behöver av er är en remiss till ett ställe som utför ablationer.
   Jag hade en perfekt ton när jag sa det där sista, som om jag inte gick att säga emot. C-H gjorde en anteckning på sitt papper. "Ucc remiss" skrev han. Jag tyckte det var märkligt, men ja....
  - Och, säger man nej till det så vill jag ha en second opinion från Uppsala, fortsatte jag och menade då akademiska sjukhuset.
  - Ok, sa C-H men antecknade inget mer. Jag tar upp det här på konferensen i eftermiddag och hör av mig när jag har fått svar. Vill du att jag skickar brev eller ringer?
   - Ringer.
   Och därmed hade jag tagit upp allt på min lista och mötet var över och jag gick och tog mina prover. Vad C-H gjorde vet jag inte. Inte det han lovat att göra i alla fall.
 

Att få må bra

Jag får ju cytostatika var fjortonde dag. Senaste gången var, om man jämför med den innan, relativt smärtfri. Jag har kunnat äta i alla fall lite grann varje dag och illamåendet har varit mer diffust. Tröttheten har dock varit väldigt påtaglig.  Positivt är att min smärts har lagt sig sedan jag fick tömma buken på vätska för en knapp vecka sedan.
 
En del stunder mår jag till och med bra och känner mig stark. Tyvärr sammanfaller inte alltid dagar av mental styrka med dagar av fysisk sådan så ofta. Men när de gör det mår jag helt som vanligt och glömmer nästan att jag är sjuk. Det är bra dagar och jag orkar klä på mig ordentligt och sminka mig och göra saker.
 
Sen finns det dagar då jag ligger i soffan hela dygnet, i sunkiga kläder och med min snart helt kala skalle blottad. När Bella kommer hem sätter jag på mig en keps och försöker le.
 
På tisdag får jag ny cyto och hoppas verkligen att den låter mig ha några bra dagar den här gången också.
 
 

RSS 2.0